Instagram 51_sundaysInstagram 51_sundaysInstagram 51_sundaysInstagram 51_sundaysInstagram 51_sundaysInstagram 51_sundays

ET SLAG FOR MILJØET

God fredag! Denne fredagen har jeg ikke så lyst å dele en opskrift men dele et kjempekjekt tips med dere. En ting som står mitt hjerte nært er nemlig miljøvern. Det er ikke alltid jeg klarer å være så miljøvennlig i hverdagen, det skal jeg innrømme - og av og til føler jeg de tingene jeg gjør bare er en dråpe i havet. Men så er jeg stor tilhenger av at dersom vi alle gjør litt så er det bedre enn ingenting. Og så kan vi sakte men sikkert gå fremover sammen.

Min mann elsker den gode gamle gladpacken. Du vet - plastfolien som alltid kleber seg til seg selv helt til du brukte dobbelt så mye som det du hadde planlagt. Og som kastes etter bare en bruk. Vi har i alle år brukt det på matpakker, pakke inn matrester osv. Men med dagens økende plastbruk er jeg så glad jeg kom over disse bees wrapsene som man kan bruke igjen og igjen.

Første gang jeg kom over dem var påMonique Lunds instagram . (Ei dame det absolutt er verdt å følge forresten) Ikke bare er disse praktiske, men de er jo også fine å se på. Du kan velge flere forskjellige mønstre. Jeg kjøpte mine på Økoland, og i helgen har de 25 % rabatt på alle zero waste produkter .

Jeg har kjøpt to pakker med en av hver størrelse. Jeg bruker de til alt fra å pakke inn brødskivene til kidden på skolen til å dekke boller med matrester, isrøre som står til avkjøling, deig til heving osv. Så vasker jeg av dem når de er brukt og bruker dem igjen... og igjen... og igjen. Hurra for en liten bit miljøvern. :-)

Liker

Kommentarer

Det ble visst et lite opphold. Skolearbeid, trening og skolestart med lekser for minsten har krevd sitt av tid og innsats, og bloggen ble litt forsømt. 

Uansett... Minstemann elsker melk. Minstemann + melk = sant. Så lykken var brått brutt da han ble diagnostisert med laktoseintoleranse i sommer. Nå vil historien ha det slik at vi har flere helseutfordringer i familien og alle ble vi nødt til å ta et godt grep om hva vi faktisk putter i munnen. Vi er ikke en familie som driver noen fanatisk diett av noe slag. Men sukkerinntaket ble kraftig redusert i sommer og vi er blitt mer opptatt av å spise økologisk og å lage maten fra grunnen av. Der vi ikke trenger å ty til ferdigpakket mat, lar vi det heller være, og går til slakteren, grønnsakshandleren, og bakeren for å skaffe ingredienser til å lage maten vår fra bunnen av. Og det er blitt en sosial greie familien samles over.
Og da minstemann fikk laktoseintoleranse fant vi fort ut at mandelmelk var et supert alternativ, og at det ikke bare var billigere å lage fra grunnen av, det var superlett og vi får en god slump mandelmel i slengen. Mandelmel som er så utrolig dyrt å kjøpe. GJett hvem som skal hive seg på makroner etterhvert. (Oppskrift kommer ;-) )

DU TRENGER:

mandler

vann

stevia, honning eller agavesirup

FREMGNGSMÅTE:

1) Til hver del mandler trenger du to deler vann. Mandelmelk holder seg frisk i kjøleskapet et par dager, men ikke lenger så det er ikke vits i å lage store mengder på en gang.

2) La mandlene ligge i vann en dag slik at de trekker til seg rikelig med vann

3) La mandlene renne av seg og kjør mandlene og vann i en blende. Kjør blenderen på full styrke i 2 minutter.

4) La blandingen renne av gjennom en saftsil. Pass på at du får med deg all melken ved å klemme blandingen gjennom saftsilen.

5) Smak til med stevia eller honning.

Mandelpureen som er igjen i saftsilen kan du tørke i en dehydrator, eller i stekeovnen på 40 grader i 12 timer. Kjør "pureen" gjennom blenderen igjen, og du har mandelmel til deilige makroner :-)

Nå får guttungen med seg en flaske mandelmelk på skolen hver dag, han får mandelmelk på frokostblandingen, jeg bruker mandelmelk i smoothie hver morgen, og vi lager sjokolademelk på kvelden for litt kos :-)

Liker

Kommentarer

Ja - du hørte riktig. SUNT sjokoladepålegg. I kid you not.

Hvor glad på en skala er du i sjokoladepålegg? Jeg spiser ikke sjokoladepålegg på skiva, men dypper ofte bær i sjokoladepålegg og spiser som snacs. Guttungen derimot - han kunne spist sjokoladepålegg for Norge. Og da synes jeg det er veldig greit at det er superenkelt å lage et sjokoladepålegg som er sukkerfritt og fritt for konserveringsmidler. Sjokoladepålegget holder seg fint i kjøleskapet en stund men vi lager ofte pålegget mellom en gang i uka eller annenhver uke, for med fem familiemedlemmer som er glad i sjokolade, går det endel pålegg i løpet av en uke.

DU TRENGER:

240 gr hasselnøtter
1 1/2 ss vaniljeekstrakt
60 gr kakaopulver av mørk sjokolade
60 gr stevia
1/2 ts salt
ca 1,5 dl mandelmelk
2 ss olivenolje

SLIK GJØR DU:

1) Legg nøttene på et bakebrett i ovnen på 200 grader i 6-8 minutter

2) Fjern skallet fra nøttene - de kommer lett av når de har vært i ovnen en stund.

3) Legg nøttene i blenderen og blend til det blir smør. Om det er vanskelig å blende til smør kan du legge til olivenoljen på dette steget.

4) Legg i de andre ingrediensene og blend til "røren" er glatt.

Liker

Kommentarer