Lillfisen fick en body i merinoull från Polarn och pyret. Den är arvegods som kom i en kass med massor av kläder.

Jag såg den knappt, och tänkte inte mer på den, förrns vi hittade den längst bak i skåpet idag och provade.

Alltså. Merinoull. Vilken grej! (polarn och pyrets merinoull ska dessutom vara OK)

Så mjukt, skönt och varmt! Hur ska vi kunna ha något annat på denna bebis i vinter?

Jag fick såklart hybris och gick in på hemsidan och beställde hem två set till, alltså body + byxor.

Inte dom billigaste kläderna (nej hujedamej), men jag antar dom har någonsorts andrahandsvärde. Annars får jag bara se det som att lillfisen iaf hålls varm i vinter :)


Byxorna är randiga som den första, och helt lila till den andra.

Nu blir de varmt och måjsigt!

Gillar

Kommentarer

Flera år har vi pratat om att ha "sommargrisar". Alltså köpa kultingar på våren och låta dom leva ett fint grisliv, för att sedan slakta på hösten.

Vi har ju förmånen att aldrig behöva köpa kött. Vi äter endast det kött som Mr tar hem. alltså älg, vitsvans, lite rådjur, hare, skogsfåglar, sjöfåglar... Också fisk såsom abborre, sik, gädda, öring och forell.

Vi köper aldrig kött pga den vidriga industrin. Jag klarar inte av att stödja djurplågeri och vidrig hantering. Inte heller vill jag ha kött från andra sidan världen, det är inte hållbart. Det vi äter nu har levt i skogen på sin höjd någon kilometer från vårt hus.

Såklart, alla har inte denna förmån, men vi har, och vi nyttjar den.

Men iaf. Jag har saknat griskött. Det är mums med vilt, men blir lite enehanda i längden.

Så i år slog vi till, och skaffade hem tre st grisar. Nöffe, Rosa och Knorris!

Dessa tre små kultingar har vi sedan kliat bakom öronen, matat med allehanda godis ihopsamlat av bybor, och framförallt, dom har fått bo utomhus med hur mycket bökmöjligheter som helst.

Dom har nöffat och böffat och haft det bra!

Men så senaste helgen var det dags. Rosa, Nöffe och Knorris hade växt sej till tre stora maffiga grisar, muskulösa och starka.
Vi var 6 familjer som stått för ägandeskapet, alla hade en halva var. Detta har underlättat väldigt Även om grisarna har varit på vår gård, och under vår (och Mr´s föräldrar) huvudansvar, så har alla ägare hjälpt till med skötsel och matsamlande. Ett väldigt bra sätt att hålla djur, delat ansvar är delad glädje! :)

Så lördag morgon samlades alla 6 familjer och den stora grisslakten satte fart. Lördagen ägnades åt att skjuta, skålla och hänga upp. På söndagen sedan var det finstyckeri som gällde. Vi tog hjälp av en mycket duktig styckare som förklarade alla delar och framförallt gjorde styckjobbet på ett föredömligt sätt.

Vi trodde innan slakten att en halv gris, det blir nog lite lite kött, vi borde ha haft en hel själva. Men det visade sej att en halv hemmauppfödd Nöffe blir precis hur mycket som helst.

Nu har vi boxen full av kotletter stora som dasslock, stekar och fileér. Och en julskinka som väntar på saltning!
Galet mycket kött!

Lite ledsamt känns det ju förstås. Vi har haft grisarna som husdjur sedan juni, och nu ligger dom i frysen. Men jag är väldigt glad och nöjd över detta. Jag kommer att äta griskött med gott samvete. Jag vet att djuren haft det bra, fått göra det grisar vill göra, fått äta gott och haft fina ytor att leva på.

Jag är också glad att våra barn får växa upp med detta. Att dom från början får sunda tankar om kötthantering och djurhållning. Att dom vet skillnad på glada grisar och industrikött.
Dom grät såklart i lördags när djuren övergick från husdjur till mat, men det är en del av livet. Vill man äta kött tycker jag man ska vara väl insatt i djurets välmående.

Nu ska vi ta tillvara erfarenheter från detta första år som grisägare, utvärdera och fundera. Vi har ju haft en bebis denna sommar, så jag har inte kunnat vara så delaktig som jag önskat, men vartefter han växer kanske vi kan utveckla våra drömmar. Kanske blir det en fortsättning, och kanske en utveckling. Jag är sugen på kalkon också. Allt fågelkött vi äter är väldigt mörkt (skogs och sjöfågel), och jag kan sakna hönskött.

Så vi får se, kanske finns det ett byaintresse för lite kalkoner också!


Gillar

Kommentarer

Om du ska få besök och vill bjuda på något matigt och gott, är mitt förslag dessa scones.

Du rör ihop smeten på nån liten minut, och mumsigt blir det!

Såhär gör du:

3 bananer
3 ägg
2 msk kokosolja

Mixa detta slätt. Tillsätt sedan:

3 dl mandelmjöl
2 msk kokosflingor
3 msk kokosmjöl
2 tsk salt
2 tsk bakpulver

Rör ihop allting, låt stå någon minut och svälla. Klicka ut på plåt, jag fick 9 st scones utav detta. Grädda sedan på 200 grader ca 30 minuter.

Mums med smör och en ostskiva på!

Men en mättande herbissmoothie till så blir det en fin lunch.

Passar också bra på buffébordet, eller till brunchen!


Gillar

Kommentarer