OPPSUMMERING AV 2. SEMESTER

Start: Feb 2013
Slutt: Jul 2013

Det var deilig å begynne i 2. semester. Man er ikke lenger ny på skolen, og selvtilliten skyter til værs når man ser forvirrede førstiser rote rundt på universitetet og grue seg for en prøve i kjemi. Been there done that! Man har heller ikke like mange fag som man hadde det første semesteret, så man har bedre tid og er generelt ikke fullt så stressa. Man begynner å skjønne tegninga i anatomi, til gjengjeld begynner man med histologi hvor tegningene ikke gir noen mening og som like gjerne kunne vært undervist på kinesisk. Latin er like uforståelig som før. 2. semester er et veldig greit semester altså, men det avhenger selvfølgelig av lærerne du får. Jeg har hørt om folk som syns 2. semester var helt krise også, men for meg var det en lettelse.

Human Anatomy: samme som forrige semester, men dette semesteret gikk vi igjennom blodårer og de perifere nervene.

Histology: fortsettelse av cell biology, med fokus på kroppens celler. Det er egentlig anatomi micronivå. Mikroskop i hver eneste time, den rosa blyanten går tom først. Jeg kan like gjerne si det nå: du kommer antakeligvis ikke til å skjønne bæret av dette faget til å begynne med, men slapp av! Det blir bedre. Vi begynte med å bygge opp kunnskap om alle de forskjellige typer celler vi har i kroppen, som epitelium, bindevev, muskelceller, blodceller, nerveceller osv.

Molecular Biology and Genetics: mer fokus på genetikken i dette semesteret om jeg ikke tar helt feil.

Biochemistry: kjemi med kroppen i fokus, mindre formler og styr og mas.

Medical Physics: statistikkdelen av faget. Rent ut kjedelig, hvis du ikke er en overdreven fan av tall

Philosophy and Bioethics: fortsetter fra 1. semester, avsluttende fag

History of Medicine: heldigvis er du snart ferdig med å kaste bort tid på dette faget!

Latin: samme som forrige semester

Latvian: samme som forrige semester

Research and Ethics: valgfag, ca det samme som Philosophy, mye lesing og mye kjeft å få av sure professorer. Velg et annet valgfag om du har muligheten.


ØVERST: 1) Alle humper og bumper har et navn. 2) Biokjemi. 3) Fysikk.

MIDTEN: 1) Vi lærer om nervesystemet i anatomi. 2) Sene kvelder og behov for vinger. 3) Histologi, en nervecelle.
4) Vi lytter på hjertet i anatomi. 5) Si hei til min nye bestevenn. 6) Biokjemi.

NEDERST: 1) Favorittlæreren Balode i histologi. 2) Kalvis i biokjemi. 3) Kissing 2nd semester goodbye.

OPPSUMMERING AV 1. SEMESTER

Start: Aug 2012
Slutt: Jan 2013

Nå er det jo noen år siden jeg gikk i første semester, men jeg husker hvordan det føltes. Etter å ha rykket opp alle røtter man har rukket å gro i løpet av 19 år, pakket med seg det man kan bære og flyttet til et helt nytt land der man ikke kjenner noen og ikke kan språket, hadde hvem som helst følt seg litt fortapt, Første semester var kjempefælt, syntes vi da vi gikk i første semester. Fælt og skummelt. Jeg har i ettertid trodd at vi hadde 17 fag tilsammen det semesteret, men nå som jeg har funnet frem den gamle timeplanen, ser jeg jo at det bare er 11 fag, så det sier kanskje litt om hvor overveldende det føles der og da. Misforstå meg rett, 11 fag er nok det altså. Å plutselig ha mange fag å sjonglere, i et hierarkisystem vi aldri hadde sett maken til, var ikke lett. Det ble et kræsjkurs i "hvordan lykkes når alle rundt deg legger opp til at du skal feile".

TI realiteten er det kun anatomi, molekulær biologi (molbio) og kjemi man fokuserer på dette semesteret. Problemet er jo at alle fagene har obligatorisk oppmøte og det er alltid et sted man må være, så det er ikke så mange timer igjen av døgnet å fokusere på. Det ble få netter med perfekte 8-timers søvn, for å si det sånn. Første semester handlet egentlig mest om å haste fra time til time og prøve å henge med så godt man kunne.

Noen fag er avsluttende etter ett semester, noen etter to og noen etter tre. Anatomi for eksempel har final exam i 3. semester. Molbio i 2. semester men cell biology i 1. semester. Det er stort sett final tests i fagene som ikke er avsluttende. Anatomi har altså to final tests og en exam. Men philosophy and bioethics har bare en final test i slutten av 2. semester, så det er ikke det samme for alle fag.

Human Anatomy: absolutt alt du kan tenke deg av anatomi - hele boka! Det er bare å begynne, du må kunne de latinske begrepene på hver minste grop og utstikker på hvert eneste bein i hele kroppen. Det holder ikke å vite forskjellen på høyre og venstre bein her. Første semesteret gikk vi igjennom knokler og muskler.

Cell Biology: introduksjon til histologi hvor vi lærte om celler, hvordan de ser ut og hva de gjør. For ikke å nevne at dette er første møte med mikroskopet som skal være din beste venn en god stund fremover. Og fargeblyantene...

Molecular Biology and Genetics: ganske likt biologi på videregående, med fokus på celler på molekulært nivå, genetikk og arv.

Medical Chemistry: har ikke så mye å utdype her, kjemi er kjemi. Vi hadde en gammel mann som het Kaksis, som mumlet lavt nede ved tavlen under forelesninger, og oppfordret oss til å bruke alle notater på colloquium. Ikke veldig motiverende. Pensumlisten ligger ute på nettet i likhet med alle andre fag, hvis du vil lese mer om kjemi her

Medical Physics: fysikk, heller ikke ulikt videregåendefysikken. Jeg husker læreren vår som en mann med langt hår og T-skjorte inspirert av rock'n roll. Men han var ikke så verst.

First Aid: dette var spennende! Første gang vi satte våre ben på sykehuset var for å lære førstehjelp. Faget endte med en praktisk eksamen med HLR på en dukke og MCQs

Philosophy and Bioethics: vet ikke om dette kan tilsvare om ex.phil kanskje? Her diskuterte vi etiske problemer i medisin, og lærte om hva eldre og nyere filosofer mente om mind-body-problem og sånt.

History of Medicine: ikke en storfavoritt, heller det motsatte. Det eneste jeg sitter igjen med fra dette faget er at fargen på veggene i kontoret mitt helst må være lyse gule, absolutt ikke hvite. Vi hadde en del rollespill da, det var gøy for klassen min var ikke redde for å ha det litt gøy.

Latin: et språk jeg absolutt ikke klarer å forholde meg til, men sikkert lurt å følge med og lære seg hvordan man bøyer ord i genetiv som trengs både i anatomy og pharmacology

Latvian: loti labi! (veldig bra) Gjør en liten innsats og lær deg det grunnleggende, det vil du tjene på senere. Jeg lærte meg å telle fra 1 til 10 og noen ord og fraser allerede før jeg dro til Riga, og jeg har egentlig aldri trengt å gjøre noe annet enn å følge med i timene for å utvikle språkkunnskapene. Jeg har et godt språkøre da, så sier ikke at det kommer like lett for alle - men det går i hvert fall ikke hvis ikke man prøver.

Intercultural Relations: en innføring i Latvia og kultursjokk, egentlig bare et kosefag. Avslutningen av faget var å intervjue en latvier og levere en oppgave på det - et intervju mange latet som de hadde gjort, men som jeg koste meg veldig med å gjøre. Jeg intervjuet tanta til min latviske buddy/fadder, ei skikkelig kul dame som var åpen og reflektert.


Top: 1) Kjemitime. 2) Kulepenner og plastposer blir fine leddbånd. 3) Lese til molbiocolloquium

Middle: 1) Forelesning. 2) Ja, det sier vel seg selv.... 3) Spyttsamling og DNA testing i molbio.

Bottom: 1) Hærverk eller på tide å renovere litt? 2) En aldri så liten lesepause. 3) Lese til anatomicolloquium


Liker

Kommentarer


Dette er en rar dag. Men gårsdagen var enda rarere. Da fikk jeg ordna mer enn jeg har fått ordna hele semesteret, føltes det som. Jeg var på skolen og fikk underskrevet noen papirer, Handlet noe mat, hadde sushidate med L som heldigvis ikke hadde reist enda hun heller. Satte mobilabonnementet mitt på pause. Sorterte ut klær jeg ikke bruker til innsamling for de som trenger det med. Pakket baggene. Laget middag. Superwoman!

Men ja, denne dagen er kanskje litt rarere allikevel. Selv om jeg gleder meg veldig til å komme hjem til Norge og starte ferien frihalvåret, gleder jeg meg allerede litt til å komme hjem til Riga for å begynne på studiene med ny glød. Hjem til Norge og hjem til Riga, det er litt forvirrende. Hvor er egentlig hjem? Akkurat nå er det Norge, ettersom jeg pakker med meg alt jeg kan bære og flytter dit for et halvt år. Men i september føles forhåpentligvis Riga som hjemme igjen.


En ting som er litt gøy, er at nå kan man faktisk komme til denne bloggen om man skriver www.ingridnordli.no eller www.ingridnordli.com. Det stemmer, jeg har fått domene til bloggen! Personlig skulle jeg ønske alle hadde domener, er så mye lettere å huske enn powergirl93.blogg.no liksom. Hehe, jeg syns det er gøy ihvertfall!

Ellers kan jeg jo nevne at jeg har planer om å skrive mer om alt som har med medisinstudiet å gjøre på denne bloggen, slik at den gamle kan bli slettet en eller annen gang i fremtiden. Det er bare å glede seg til innlegg om søknadsprosessen, studiene, de forskjellige fagene, studiemiljøet, Riga osv. Jeg gleder meg ihvertfall til å skrive dem!


​​​
Nå skal jeg bare ordne det siste før jeg hopper i en taxi og dra til flyplassen. Vi snakkes i Norge!


Liker

Kommentarer


Disse bildene tok jeg på vei hjem fra eksamen i øre-nese-hals før jul. Det var en dag jeg gjorde noe for første gang; i stedet for å ta bussen helt hjem som vanlig, gikk jeg av nede ved elven for å gå gjennom gamlebyen og se meg rundt. Jeg tror aldri jeg har gått i gamlebyen uten å skulle noe sted, hvis du skjønner hva jeg mener? Man haster alltid hit eller dit, gjerne med dårlig tid, og uten å registrere det som finnes rundt en. Det var virkelig en fin ettermiddag. Bestått eksamen, snart juleferie, en himmel i rosa og blått. Jeg vil huske den følelsen så lenge jeg kan.

Liker

Kommentarer