Länge har jag och min stickkompis Caroline pratat om att sticka islandströjan Riddari, som Järbo Garn och Kammebornia gjorde som knitalong förra hösten. Nu blev det äntligen av och OJ vad det var ett roligt stickprojekt!

Caroline tog tag i saken i början av sommaren och började på sin tröja och jag har sett fram emot att få börja på min med skräckblandad förtjusning, då jag aldrig tidigare stickat något så stort som en tröja med massa mönster i flera färger. Det första svåra momentet var att välja färgerna! I facebookgruppen ”Riddari Knitalong” finns oändligt många fina färgkombinationer (och massor av tips och hjälp medan man stickar tröjan). Caroline konstaterade att det med stor sannolikhet skulle bli fler islandströjor framöver för oss båda, så då kan vi testa andra färger till nästa tröja. När jag till slut bestämt mig och fått hem garnet var det dags att börja sticka - och sedan kunde jag inte sluta. Visst tycker jag mycket om att sticka och virka men aldrig tidigare har jag blivit så besatt av ett projekt som jag blev av detta. Jag satt uppe till sent på nätterna för att jag inte kunde komma mig för att lägga ifrån mig stickningen och gå och lägga mig! Två dagar efter att jag lagt upp mina maskor träffades jag och Caroline för en av våra supermysiga stickkvällar, som vi försökt klämma in så många som möjligt nu när jag varit hemma i Sverige i några veckor, och då hade jag nästan kommit ikapp henne fastän hon redan hållit på i flera veckor. Totalt tog det mig mindre än två veckor att färdigställa tröjan, fast tanken från början var att det här skulle bli ett projekt som kunde räcka hela hösten. Så kan det gå!

Jag stickade min Riddari efter mönstret som finns på Järbos hemsida, nummer 91006, och jag använde garnet Socki Plus från Adlibris. Det garnet har jag verkligen kommit att gilla! 75% ull och 25% polyamid, och alldeles lagom ”rivigt” är det, enligt mig. Jag som fortfarande inte bemästrat konsten att mönstersticka snyggt och jämnt blev ändå nöjd med resultatet av min tröja. Oket blev kanske lite större än resten av tröjan, men hellre det än att trådarna som löper på baksidan blir för spända så att tröjan blir för liten! Jag stickade hela tröjan enligt storlek S, men ändrade en aning i halsen då den sett väldigt hög ut på bilder jag sett i facebookgruppen, och höga halsar på tröjor har jag ganska svårt för. Jag älskar mitt val av färger fast den ljusaste av de tre grå nyanserna snarare ser vit ut, och jag tog den röda istället för den ljusgrå (vita) till nederkanten och kanten på ärmarna för att få in lite färg där. Att fästa alla trådarna kändes som ett evighetsprojekt men det gick det med.

Jag är supernöjd och hoppas att jag kommer få många tillfällen att använda min Riddari! Om du funderar på att sticka en så tycker jag absolut att du ska testa, det verkade svårt innan men allt flöt på väldigt bra. Kör du fast kan du bara vända dig till facebookgruppen för hjälp! Det här var sååå rolig stickning så jag kan verkligen rekommendera att sticka en islandströja. Jag kommer garanterat att göra fler Riddaritröjor och andra islandströjor med för den delen. Min syster har redan bett mig att sticka en till henne, och jag vill prova på andra fina färgkombinationer till mig själv!

Alla fina bilder på tröjan har min syster tagit.

/Frida

Följ mig på: Instagram | Facebook

Gillar

Kommentarer

Hallå där! Det var länge sedan. Livet kom emellan och bloggen har legat på is ett tag nu i brist på både inspiration och tid.

Jag har två vänner som fick barn förra året och nu har den lilla tjejen precis fyllt ett år. I ettårspresent fick hon en stickad tröja av mig, och den blev så himla gullig och mysig tycker jag! Den är stickad i garnet Merino från Viking Garn som (surprise surprise) är gjort av mjuk merinoull. På stickor nr 4 växte arbetet fort och tröjan var väldigt lättstickad! Mönstret är ett köpemönster från PetiteKnit, det heter Anker’s Sweater och finns att köpa på Ravelry, och det finns även i vuxenstorlek. Garnet köpte jag i min favoritgarnaffär, Garncentrum i Rättvik, och det var också där jag hittade inspirationen då det hängde en liten uppstickad tröja där. Jag blir alltid så inspirerad när jag besöker Garncentrum, har ni vägarna förbi så kan jag starkt rekommendera er att kika in där!

Det här är mitt första stickade barnplagg och jag blev väldigt nöjd. Mina vänner blev väldigt glada och mamman önskade genast en matchande tröja till sig själv! Jag tror jag måste göra en till mig också, jag gillar verkligen det ribbade mönstret på oket.

/Frida

Följ mig på: Instagram | Facebook

Gillar

Kommentarer

Jag är tillbaka i Paris igen och bor numera tillsammans med en kompis i en supermysig liten lägenhet i Le Marais. Varje söndag är det marknad en liten bit från där vi bor, och vi köper alla veckans grönsaker och frukter på söndagsmarknaden iställlet för i affären - dels för att det är billigt, men dessutom är det så himla mysigt att gå på marknaden och handla grönsaker! Men jag blir galen på alla plastpåsar man får, det känns så himla onödigt. Vi tänkte först att vi kunde återanvända påsarna genom att ta med dem nästa vecka och använda samma, men plasten var ganska tunn och det blir tungt med all frukt så de höll inte för fler gånger. Därför bestämde jag mig för att virka nätkassar! Jag har sett att många gjort det men har inte själv provat eftersom jag inte känt att jag skulle ha användning av det. Men nu var det min tur att prova!

Jag hittade ett mönster hos Hobbii.se som jag använde. Till det hade jag ett 8/4-garn från Søstrene Grene (dubbelt garn) och virknål nummer 5. Det räckte med tre nystan och jag gillar verkligen den lila färgen! Kassen gick fort att virka, det tog mig bara några dagar. När den var klar tyckte jag den såg väldigt bred ut, men när man lägger saker i den töjer den ut sig på längden.

Det var länge sedan jag virkade så det var roligt att göra det igen! Och nu kommer vi vara lite mer miljövänliga nästa gång vi går till marknaden.

/Frida

Följ mig på: Instagram | Facebook

Gillar

Kommentarer