3 pannkaksrecept för den ultimata helgfrukosten

Vi tycker det är något extra härligt med pannkakor till frukost - därför har vi samlat tre underbara recept. Välj din favorit och testa i helgen, eller varför inte bjuda över vännerna på en pannkaksbuffé och testa alla tre? Food & Recipes - 32


Bananpannkakor

Ingredienser:
2 mogna bananer
0,5 dl laktosfri keso
2 ägg
1 nypa vaniljpulver
1 nypa salt
2 msk chiafrön
1 msk hirs (innehåller massor av järn)
0,5 dl glutenfritt mjöl (jag använde teffmjöl & havremjöl)
1 msk kokosolja eller smör

Hur du gör:
1. Mixa ihop allt till en smet, låt svälla 5 min.

2. Stek lagom stora pannkakor (mer som plättar egentligen eller amerikanska pannkakor) i kokosolja eller smör på medelhög temperatur (7 av 9). Tänk på att steka ganska länge på första sidan, på så sätt behåller pannkakorna sin runda form. Vänd sedan pannkakorna när de fått en gyllene färg och stek klart.

3. Servera med sådant du gillar! Tips på toppings: nötsmör, bär, frukt, kanel/kardemumma, lönnsirap, agavesirap.

4. Smaklig spis!



Glutenfria kardemummapannkakor med kanelstekta äpplen

Ingredienser:

Pannkakorna:
1 dl bovetemjöl
1 dl havremjöl
1 dl mandelmjöl
1 liten mosad banan
1 ägg
2 dl mjölk av valfri sort (ex havremjölk)
1 tsk bakpulver
0,5 tsk nymortlad kardemumma (skippa om du inte gillar)
1 nypa vaniljpulver
1 nypa salt

Kanelstekta äpplen:
2 st äpplen av valfri sort
1 tsk kanel
1 msk kokosolja (eller smör om du vill)
Pyttelite salt

Vanlijsås:
2 dl kokosmjölk eller grädde
Vaniljpulver efter smak (tog ungefär en tredjedels tesked)
1 tsk honung

Toppings:
Hackade nötter (helt valfritt, jag tog pekan och valnöt)
Hirspuffar

Hur du gör:
1. Blanda ihop allt till pannkakssmeten och låt den svälla ett par minuter undertiden som du förbereder äpplerna och såsen.

2. Hacka äpplena i mindre bitar, blanda med kanel och pyttelite salt. Stek i kokosolja eller smör på medelhög temperatur tills de blir så som du vill ha dom. Jag gillar när mina blir riktigt mjuka så då tar det ett tag! Inga problem - förbered såsen undertiden.

3. Vispa upp kokosmjölken så gott det går.

4. Börja att steka din pannkakor (i kokosolja eller smör) på medel-medelhög temperatur, där får man lära känna sin spis lite och pröva med de första pannkakorna (de första brukar aldrig bli bra för mig, utan jag får alltid till knycket omgång två). När du lagt en klick smet i pannan, låt den ligga där = PILLA INTE! Efter en stund är pannkakan redo att vändas och det märker man oftast för att då börjar det skapas bubblor och hål i pannkakan och man ser att smeten har börjat sätta sig och bli lite tjock, då är det ok att vända och steka på andra sidan.

5. Servera dina pannkakor med de steka äpplena, vaniljsås/fluff och nötter!



Amerikanska pannkakor med dinkelmjöl & chiafrön

Ingredienser:
3 dl dinkelmjöl (funkar såklart minst lika bra med vetemjöl, men dinkelmjöl är bättre om man har IBS mage)
3 tsk bakpulver
1 msk chiafrön
0,5 tsk salt
0,5 tsk vaniljpulver
1 msk sötning (honung, agave, rörsocker osv)
3 dl valfri mjölk
1 ägg

Hur du gör:
1. Blanda ihop alla torra ingredienser.

2. Vispa ner mjölk, ägg och sötning. Låt svälla ca 5 min (framförallt så att chiafröna får svälla)

3. Stek på medelhög temperatur i valfri olja/smör. Grädda på ena sidan tills det börjar bli lite bubblor på ytan (tar ca 1,5 - 2 min), vänd sedan och stek ungefär lika länge på andra sidan.

4. Servera förslagsvis med lönnsirap, nötter, färska bär, banan eller något annat gott!



Bilder & recept: @AGNESTUGG


Writer
Redaktionen