Är det bara jag som brukar sitta på kvällarna, när ungen somnat och slö-surfa runt och "window shoppa" online? Haha det händer titt som tätt här och ikväll tänkte jag att jag skulle dela med mig av mina ”fynd”! Allt är från Babyshop och allt är, enligt mig, såååå fint att jag bara smäller av. Barnkläder, barninredning, ja allt som har med barn att göra är så jäkla gulligt och det finns så ju oerhört fina grejer att en kan ju gå bananas för mindre. Titta bara på detta ögongodis!

Go natt fina du! ⭐️


Xx

Ems

Gillar

Kommentarer


... Emily Slottes bilder och hem! Det är det vackraste jag skådat. Som ni vet längtar ju Joseph och jag ihjäl oss efter hus och trädgård och att då slira in på Emilys blogg och bara drömma sig bort, ja det gör nästan ont i magen. En dag, en vacker dag, kommer vi också att bo sådär. Just nu känns den drömmen hopplöst långt bort, men man ska hålla drömmarna vid liv. Vår nästa bostad kommer kanske inte att se ut sådär med den efter det, vem vet. Det är så förbaskat dyrt att köpa bostad i närhet till Stockholm City (där vi jobbar), så har börjat inse att nästa bostad kanske får bli en lägenhet, en större lägenhet. Just nu är min våta dröm en fräsch tvättmaskin och torktumlare haha, och ska vi blir riktigt våta så kan vi börja snacka TVÄTTSTUGA! hehee Livet alltså, att ens prioriteringar kan skifta så fort, vackert ändå.

Tillbaka till ämnet, Emily Slottes bilder, hon är ju bara för magisk! Hon lyckas verkligen fånga det där som gör att varje bild blir ett konstverk. Samlade ihop några favoriter, njuuut! Och vill du se ännu mer, för det vill du, så går du in på hennes blogg här! 3


Xx

Ems


Gillar

Kommentarer

Billie har precis somnat för sin andra och sista nap idag, den vart tidigare än planerat då hon vaknade tidigare imorse men förhoppningsvis kan jag ändå lägga henne vid samma tid, vi får se. Sen vi började med hennes sovträning så har vi gått från tre till två naps om dagen, de är längre nu dock. Billie har verkligen varit knepig med sömnen, hon hade kolik första 3,5 månaderna och det tror jag gjorde att vi hamnade i en ond spiral med noll rutiner och så upphackad sömn, dag som natt. Hon har absolut haft perioder som varit bättre, men det har varit undantagen och även då har det inneburit att vi behövt vagga henne till sömns, oftast bara kunnat sova tätt intill oss och flera amningstillfällen per natt. Ja det var i perioder 6-7 amningstillfällen per natt, men i regel var det tre per natt och både hon och jag hade ofta svårt att somna om efter dessa tillfällen. Efter 7.5 månader av dålig sömn och i perioder extremt dålig sömn så skrev jag till min vän Meg som har en dotter, Harper, som är lite över året, jag skrev i panik och desperation. Jag visste att hon några månader tidigare hade gått igenom en period med sleep training och fått lyckat resultat av den metoden de använde. Vet inte vad metoden heter men det är en variant av "cry it out" metoden, fast mycket snällare. Vi fick väldigt lyckat resultat med Billie direkt och det är många som skrivit till mig och velat ha "receptet" så here it goes :)

Men först vill jag bara säga att alla är olika, detta är vad som funkade för oss, vad vi kände oss bekväma med. Som förälder ska man lyssna på sin magkänsla och så klart se till hur barnet mår, alltid. Så vad som funkar och känns rätt för en familj behöver inte var samma för en annan. Men är man desperat efter sömn så kan det vara värt att testa något nytt, så kände vi och än så länge har det funkat bra, väldigt bra.

Detta schema är för 8 månaders och äldre, jag har inte koll på skillnaden på hur många timmars sömn och hur ofta en bebis ska sova beroende på ålder. Det får ni kolla upp först så det blir rätt. Bäst är kanske att kolla med ens BVC.

Denna metod bygger på 12h vaken (med naps), 12h sömn (natten). Jag vet, 12h sömn (!!), trodde inte det var möjligt, men det ÄR FULLT MÖJLIGT! Vill jag att hon ska vakna runt 7 på morgonen så är det 19 på kvällen som hon ska läggas för natten.

Billie är som sagt snart 8 månader och behöver då ca 3h sömn under dagen, blir det mer så kan det förstöra för nattsömnen. Dessa 3h ska hon få utspritt på två tillfällen, antingen 1,5h vardera eller 2h och 1h etc, ni får testa er fram vad som funkar för er. Hon ska ha varit vaken tre timmar innan läggdags.

Så här ser Billie schema ut (det diffar såklart lite från dag till dag) :

- Billie vaknar 06.30

- Hon ammar lite om hon vill, vi ligger oavsett kvar i sängen och pratar/myser, hon har nu kommit över till vår säng

- Gröt runt 7/7:30 beroende på om hon ammade

- Lektid fram tills första napen

- Nap vid 9:30, här brukar hon sova ca 1h och 45min, så till 11:15

- Hon får ganska direkt lite frukt

- Lunch vid 12:15

- Lektid fram tills andra napen

- Nap vid 14:15, här brukar napen vara mellan 1h till 1h och 15min, så hon vaknar runt 15: 20ish

- Litet mellis när hon vaknat

- Lektid fram tills middagen

- Middag vid 17

- Tid för att varva ner, kanske ta ett bad, läsa en bok etc.

- Gröt vid 18:15

- Börjar lägga henne runt 18:30, ibland lite senare

- Sen så sover hon själv i sitt rum till 06.30, ibland med ett uppvak och då går vi bara in och stoppar in nappen.


Låter ju enkelt! haha Detta är ett schema som vi eftersträvar, sen så blir det inte alltid såhär men det är skönt att ha något att gå efter. Så hur gjorde vi för att komma hit? Billie som BARA kunde somna genom att vi vagga henne LÄNGE i famnen. Nu somnar hon själv efter att vi lagt henne i hennes säng.

Steg 1. Klä på barnet ordentligt, det är vad som gjort störst skillnad för oss är jag säker på. Billie sover nu i en långärmad body i 100% bomull, en långärmad och "långbent" pyjamas i 100% bomull och strumpor, materialen är viktiga så hon hon inte blir för varm. Sen har vi två filtar över henne just nu men hon är bra på att sparka av de så vi har köpt en sovpåse från H&M som kommer snart. Återkommer med hur det blir med den på. Barnets kroppstemperatur sjunker så på natten och de ligger oftast lägre ner, närmre golvet än vi vuxna och där är det kallare. Barnet får svettas lite runt huvudet och i nacken, det är ok, men om barnet svettas på kroppen och igenom pyjamasen då är det för varmt och man kan ta bort ett lager.

Steg 2. Detta är det jobbiga steget. Barnet behöver lära sig att trösta sig själv, att finna ro själv för att kunna somna om utan vår hjälp. För att nå dit behöver man lägga barnet vaken i sägen så att hen lär sig att somna själv. Det är inte populärt i början. Det blir ofta en del skrik. Men det blir bättre och rätt fort. Denna metod går ut på att du lägger barnet ner, ni ska ha varvat ner innan, men barnet ska vara vaken, du säger gonatt/ sov så gott etc, att mamma/pappa går nu med att du är där ute. Fortsätt upprepa detta medan du går ut, så barnet hör din röst även när du är utanför rummet. Sen väntar du tyst i tre minuter. I början kommer barnet sannolikt att gråta här, men vänta ändå tre minuter. Sen går du in, hushar och tröstar, UTAN att ta upp ur sängen, när barnet är lugnt igen går du ut. Fortsätter barnet att skrika så väntar du nu fem minuter innan du går in och gör samma sak. Forsätter barnet igen, väntar du nu åtta minuter och till sist tio minuter. Efter det så fortätter du att vänta tio minuter i taget. Men om du inte vill/klara det för det är jobbigt så kan du börja på tre igen. Oftast så har barnet somnat vid det här laget. För oss tog det ett jobbigt första försök, tror hon var ledsen i runt 20min innan hon somna. Men därefter hon hon somnat inom max fem minuter. Men det är inte ovanligt att det tar en vecka för de att vänja sig, så ge inte upp! <3

Man känner sig lätt som världens hemskaste människa som låter sitt barn gråta i sängen men det är under korta perioder och man går in och visar sig/tröstar regelbundet. När barnet väl lärt sig att somna själv så småningom så har man gett barnet en otroligt fin gåva för resten av livet, det är nu man sätter grunderna för sömnen.

Steg 3. Detta är frivilligt men man kan hjälpa barnet att varva ner genom att ha på lite white noise eller annan lugnande musik på låg volym i rummet. Vi har en spellista som vi använt sen Billie var nyfödd, den står på hela natten.

Skulle Billie vakna mitt i natten så skulle jag göra samma sak som vid läggdags, vänta tre minuter för att se om hon kan somna om själv, annars går jag in och ger nappen, på natten har jag märkt att det är bäst att inte börja prata med henne, utan bara ge nappen och hålla en hand på henne. Skulle hon börjar skrika igen så väntar jag fem minuter etc. har man för vana att amma på natten så är det bra att trappa ner det successivt. Barn över fem månader behöver inte äta på natten, utan det är oftast en vana, och där är det helt upp till föräldrarna om man vill fortsatta med det eller inte.

Om man vill att barnet ska sova i egen säng så är det viktigt att den första veckan, vara hemma vid varje sovtillfälle så att barnet sover just där hen ska, dag som natt.

Det är så oerhört tufft när ens barn inte sover, både för en själv men också för barnet. Och det är inte precis en dans på rosor att sovträna heller. Vill bara säga att om du går igenom detta nu, du är så jäkla grym! Du gör ett fantastiskt jobb! Oavsett om du väljer att sovträna med denna metod eller inte alls etc. YOU GOT THIS MAMA! <3 Vi alla gör vårt bästa!


Stort TACK Meg för all din hjälp med detta! <3

Xx

EmsJacka - Zara Kids // Mössa - Newbie // Byxor - Minimarket // Strumpor - Lindex


Gillar

Kommentarer