Sonen med äpple från sitt eget träd.

Loggar maten en vecka till.

Förra veckan jobbade sambon borta måndag-torsdag. Han fick frukost på hotellet och traktamente så hans mat de dagarna tas från egen ficka.

Sonen har ett äpple med till skolan varje dag.

Måndag skollunch glass och quesadilla.

Lunch:

Jag var med sonen i skolan för att introducera fler alternativ till lunch. Vi åt båda den vegetariska skolmaten som var falafel.

Mellanmål:

Helt sjukt dåligt jag vet men vi åt upp den sista glassen från kalasets glasstårtor. Skyller på en sjukt varm dag instängd i ett klassrum på solsidan.

Middag:

Sonen hade sin kusin som barnvakt för första gången. Hon gjorde quesadilla till dem. Jag tror att hon också åt tomater och stekt ägg till. Jag åt resterna av quesadillan när jag kom hem plus bulle och några godisar på jobbet.

Tisdag glass igen och rester.

Lunch:

Sonen i skolan. Jag törs knappt skriva vad jag själv åt för här kommer det bli svart på vitt hur dåligt jag fortfarande äter trots att min mamma fått för sig att vi äter jättenyttigt hemma hos oss. Jag åt upp resterna av äppelpajen från förra veckan. Med lite av sonens vaniljsoygurt istället för vaniljsås eller glass. Lite nyttigare men bara pga att jag hade bestämt att vi skulle äta glass till mellanmål igen.

Mellanmål:

Daimglass. Vi gick förbi butiken och unnade oss glass i 27 graders värmen. Sonen hade sett daimglass i reklamen (som vi får i lådan trots att vi inte vill ha- trodde att det var pga sommarjobbare men nu är det ju höst så vi måste nog ordna ny tydligare skylt). Jag sa nej för att vi har glass i frysen som blivit kvar pga sockerfria månaden vi hade i somras. I tisdags mådde jag dock riktigt dåligt efter en måndag i skolan och en kväll på jobbet så det kändes som en perfekt dag för onödigheter.

Middag:

Rester från förra veckan.

Onsdag

Lunch:

Sonen i skolan.

Jag åt några bönbollar (?!) någon ny slags chipsaktigt med mer protein men insåg ändå när jag började skriva denna lista att jag kommer få skämmas lite för mycket för mina matvanor så jag gjorde istället en tomatsallad. På hemodlade tomater och squash plus gratisplockat äpple. Och en skiva rödlök (inte hemodlad), olivolja, salt och peppar. Plus rostat dumpstrat korvbröd till.

Middag:

Jag jobbade så barnvakt systerdotter gjorde pannkakor till sig och sonen. Jag åt en proteinbar (som sonen fått på skoljogg men inte gillade) innan jag åkte och sen rester av pannkakorna på kvällen.

Torsdag

Lunch:

Sonen i skolan. Jag bullar (från svärmors kalas), kakor och kaffe pga hade ingen lust med nåt alls. En sån där dag när jag kände mig farligt nära att bli deprimerad igen. Såklart säkert mycket bättre med ordentlig lagad mat eller ta itu med att göra nåt vettigt men serie och skräp"mat" var det enda som knappt det orkades med.

Mellanmål: Banan och när sambon kom hem med en halv öppen påse ostbågar blev det massa såna till mamman.

Middag:

Vi svämmar över med egenodlade tomater nu och det är ju gott. När sambon kom hem blev det överkomligt att bita ihop från orkeslösheten och försöka kompensera allt skräp jag äter. Vi gjorde klyftpotatis på egen potatis, tomatsallad och hemmagjord tzatziki på egenodlad gurka. Ja jag vet väldigt mycket tzatziki men jag älskar tzatziki! Och när vi ändå har en grekisk/turkisk yoghurt hemma. Till det stekt tofu köpt för 15 kr på nedsatt pris.

Kvällsmat:

Varm macka i ugn/rostat bröd.

Fredag

Lunch:

Sonen i skolan, sambon utelunch på jobbet (egen kassa) och jag de sista tre bullarna från svärmors kalas plus en banan för att lätta samvetet (mest för att jag skriver den här listan offentligt och inte vill behöva skämmas för mycket- annars hade jag nog letat efter någon öppen chipspåse på översta hyllan dit ingen annan når...)

Mellanmål:

Jag och sonen smoothie på blåbär som morfar plockat, dadel kvar från sockerfri månad (frös dem och det verkar funka), soygurt och lite vaniljsocker (för att sonen klagade förra gången att jag använt min och sambons soygurt istället för hans med vaniljsmak).

Middag:

Pizza på pizzeria.

Lördag

Lunch:

Quesadilla, kantarellstuvning på morfarplockad svamp och grädden som blev kvar från svampen i söndags, tzatziki och sallad på tomat och squash (ja vi har väldigt mycket svamp och squash...)

Middag:

Smörgåstårta och fika efter dop

Söndag

Lunch:

Jag och sambon smörgåstårta som vi fick med från dopet- vegetarisk vill ju ingen annan behöva offra sig på att äta hehe...

Sonen två stekta ägg plus det lilla som fanns kvar från lördagens quesadilla.

Middag:

Riktig söndagsmiddag på pasta med dagens snålröra (googla Sara Bäckmo om du inte vet vad det är) som sås. Kom på att vi har massor av dumpstrad rostad lök så jag bytte ut en del av löken mot sån. Fungerade bra.

Popcorn och godis till film på kvällen.

Slutsats

Jag tänkte logga fler veckor men just nu finns inte fokus till att skriva ner eller minnas alla måltider så det får vara bra så här för denna gång. Jag har dragit slutsatsen att jag äter sjukt dålig "mat" när jag är ensam hemma- men det visste jag redan. Just nu äter vi mycket från naturen och trädgården. Nästan så att jag har tröttnat på våra tomater. Fast bara nästan.

Återkommer framöver när vi är tillbaka i en vardag med sambo som jobbar kontorstider hemmavid (dvs mer lagad mat här hemma då han oftast lagar maten plus att vi båda är lite piggare och har ork till sånt), liiite mindre tillgång på svamp och tomater och förhoppningsvis mer dumpstrad mat.

  • Mat

Gillar

Kommentarer

Smoothien på blåbär och rönnbär som nämns i texten nedan.

Billigt- dumpstring, odling och inget matsvinn.

Jag har fått många reaktioner på hur billigt vi äter när jag lagt ut kvitton på veckohandlingar på instagram. En del beror på att jag under våren dumpstrade. Kommer börja med det igen nu till hösten bara jag tar mig för. En del beror nu på sensommaren/hösten på att vi odlar själva och kan skörda mycket plus att min mormor och morfar plockar blåbär och kantareller till oss. Vi är också noga med att inte slänga mat. Äta upp rester eller helst göra om dem till nya rätter. Jag känner mig dock själv också fundersam över de här låga matkostnaderna. Jag har tänkt och tror att maten är en av våra största utgifter. Därför har jag loggat vad vi ätit under förra veckan här nedan.

Förutom det som är listat så äter vi varje frukost endera gröt eller soygurt. Vi vuxna har hemgjord sylt på gröten och musli på soygurten. Vi äter varsin smörgås till. Ibland med någon hemgjord saft till men oftast vatten. Vi vuxna dricker kaffe med ikaffe eller om den är slut pulvermjölk.

Sonen äter selektivt så när hans mat kanske verkar spartansk eller onyttig så är det egenvalt inte pga elaka föräldrar. Han får önskekost i skolan och behöver därför inte äta extra lunch vilket han var tvungen att göra tidigare då han knappt rörde maten på förskolan. Han har en frukt med sig till skolan varje dag. Han föredrar mandarin men nu när det inte är säsong får han äpple. Egenplockade gratis så länge det finns.

Måndag pizza och grön ärtsoppa.

Lunch:

Pizza med dumpstrat pitabröd från frysen som botten.

Jag använde pastasås på tomat som fanns som rest i kylskåpet som pizzasås. Skarvade med lite tacosås och ketchup. Sonen såg det och ville absolut inte ha ketchup på sin men åt ändå med god aptit när den var färdigt.

Vi hade fetaost på. Den fanns som rest i öppnad förpackning i kylskåpet. Jag brukar köpa på mig fetaost när det är bra erbjudande (runt 15 kr för ekologisk).

Jag hade soltorkade tomat på mina plus de två som blev över (till matlåda/rester en annan dag). Jag bunkrade massor med ekologiska soltorkade tomater när Hemköp hade ett bra erbjudande för många månader sedan.

Toppade med riven ost. En gång har jag hittat riven ost när jag dumpstrat. Annars använder vi skalken som blir över på frukostosten. Vi äter dock ost utan "skalk" men den sista understa biten som är för tunn för att skära skivor av fryser vi och river.

Middag:

Grön ärtsoppa. Detta är en av de rätter som jag gör väldigt ofta och freebejsar (stavning?!) hejvilt. Denna gång hade jag rätt mycket fryst broccoli i då vi två gånger köpt stora påsar för bara 1 kr styck när Ica haft det på "personligt" erbjudande. Jag smusslade också ner tre små knölar med jordärtskocka. Ingen av oss är förtjust i det men den odlar sig liksom själv. Stor skörd utan vare sig extra vatten eller näring så det är gratis mat och vi har fortfarande massor i kylskåpet från försommarens skörd.

Det ska vara creme fraish i soppan men jag använde turkisk youhurt på slutet utan att koka upp. Googlade och det skulle fungera. Vi har nämligen en sån hink i kylskåpet. Det är nästan samma pris att köpa dubbelt så stor förpackning men för att det ska vara billigt behöver man ju äta upp den en också (köpt pga craving efter tzatziki på egen gurka).

Förutom detta innehåller soppan bara vatten, en buljongtärning, salt och peppar.

Till åt vi bröd från frysen. Hembakat bröd med egengjord pesto. Som vi inte alls gillade men såklart ändå (till slut) äter upp. Funkade jättebra med ovan nämnd tzatziki.

Tisdag pasta och svamplasagne på kantarell

Lunch:

Sambo grön ärtsoppa i matlåda

Jag och sonen skulle äta lunch ute med vänner. Efter att ha åkt karusell mådde vi illa och åkte hem. Blev uppvärmd pasta till lunch. Jag hade svampsås på kantareller till. Rest sedan förra veckan på svamp som min mormor och morfar plockat och grädde köpt till halva priset. Hemodlade tomater vid sidan av.

Middag:

Jag och sambon åt svamplasagne på kantareller som mormor och morfar plockat till oss. Istället för grädde använde sambon färskost som jag köpte för mycket av till sonens kalas när jag skulle göra frosting till muffins. Vi hade egenodlade tomater och squash till. Jag åt också melon.

Sonen åt två stycken varm macka i ugn som jag lovade honom efter att han kräkts av karusellerna.

Onsdag fryspizza smörgås och blandat.

Lunch:

Sambon pitabrödspizza som matlåda.

Sonen i skolan.

Jag kaffe, nektarin och vattenmelon som vi fick med hem efter svärmors kalas. Och ok då två ballerinakakor som fanns kvar från kalaset.

Mellanmål:

Jag och sonen drack smoothie på blåbär som morfar plockat till oss samt några rönnbär. Blandat med ursköljet ur soygurtförpackningen. Ja jag vet det låter superäckligt och jag har tittat med avsmak på min mormor tidigare när hon gjort så. Men det finns massor av yoghurt eller i det här fallet soygurt kvar i förpackningen när den är "tom" som jag tidigare sköljde ur i slasken för att ha en ren förpackning i källsorteringen. Det sköljet häller jag numera i smoothie efter att jag fått en aha-upplevelse när jag hällt i först soygurt och sen spätt med vatten för att det blivit för tjockt. Same same så HUR kan det ena vara äckligare än det andra?!

Middag:

Jag och sonen fryspizza som vi tog med till min mormor och morfar som ville ha besök. En med mozzarella och en vegansk. Köpt på Lidl där jag upplever att fryspizza är billigast. När vi ändå inte hittar ekologisk någonstans.

Sambon rester grön ärtsoppa.

Kvällsmat pga tidig middag:

Varm macka i ugn till sonen och sambon

Vanlig smörgås till mig.

Torsdag rester äppelpaj och ugnsrostade rotfrukter.

Lunch:

Sonen i skolan.

Jag och sambon rester av svamplasagne se ovan.

Mellanmål:

Äppelpaj (ja jag vet) på de äpplen som ramlat för tidigt från sonens träd dvs fula och omogna men goda med socker på. Till pajen sojaglass från sonens kalas. Note to self- gör bara två glasstårtor nästa kalas annars får vi äta omfryst glass med godisar i länge efteråt.

Middag:

Rotfrukter i ugn på egen potatis, palsternacka, morot och rotselleri upptagen samma dag. Lyx! Plus squash. Och nästa omgång tzatziki på egen gurka. Sojanuggets. Stekt eko halloumi. Ibland köper jag till fullpris men oftast finns det någon rabatt. Kupong eller "ta två för". Tyvärr inte lika ofta på eko som vanlig och vi köper bara eko ost. Har nog dåligt samvete för korna som det är... Squash och tomater till. Mycket godare med rå squash än den i ugnen btw.

Fredag utemat sushi och hämtmat thai.

Lunch:

Sonen i skolan.

Jag och sambon sushi ute. Det händer nästan aldrig då sonen inte gillar sushi (kan knappt sitta på stolen vid samma bord) så när det var barnledigt så...

Middag:

Thaimat hämtmat. Detta händer också sällan. Två utemat på samma vecka. Det hände ofta tidigare. Utemat var verkligen en av våra största utgifter. Vi bestämde då att begränsa oss till en dag i veckan vilket vi har hållit relativt bra.

Lördag rester hemma och i matlåda.

Lunch:

Sambon och sonen pannkakor hos min mormor och morfar som tack för hjälpen med båten.

Jag jobbade och åt de sista resterna av svamplasagnen. Vi har personalmatsal men jag tar alltid med mig låda.

Middag:

Sambon och sonen åt rester av thaimaten och stekt ägg.

Banan efter jobbet för mig och sen smörgåsar efter kräftfiske hos svärmor. Plus bullar och kakor där.

Söndag rester och macka med kantarell.

Lunch:

Jag jobbade igen och hade thaimat med mig.

Sambon minns inte vad de åt- jag gissar thaimat igen för han "råkade" få tre rätter plus vårrullar när han beställde i fredags och det är sjukt mycket mat i lådorna därifrån. Verkligen prisvärt då vi egentligen skulle kunna klara hela familjen på en låda. Fast då skulle vi ju inte få några rester av sambons favoritmat...

Middag:

Varm macka med kantareller, egenodlade tomater och tzatziki. Dock med dyr icke eko grädde som jag köpte i enda butiken på vägen hem från jobbet (promenerade så omväg var uteslutet).

Reflektion- hur äter du i jämförelse?

Jaha så var det som du tänkt dig? Du som sett mina inlägg på instagram. Och hur äter du om du jämför? Vad är det som gör oss så annorlunda?

Själv fick jag inga aha-upplevelser av den här veckan som var förra veckan. Jag har dock fortsatt att logga denna vecka och inser att jag äter sjukt dåligt när sonen är i skolan. Fortsättning följer på det...


  • Mat

Gillar

Kommentarer

Innehåller affiliate-länkar
Fjällvandra vandra med barn i Idre Nipefjäll bestig Städjan spetsigt berg format som vulkan.

Sonen och sambon på väg upp för Städjan.

*Inlägget innehåller annonslänkar för campingutrustning

Börja med hemester och svemester du också.

Ja nu var det så där extremt länge sedan jag bloggade igen. Men efter en fantastisk semester känner jag mig sugen på att skriva ett lite längre inlägg än mina dagliga inlägg på Instagram. Något mer varaktigt och sökbart för andra som också vill börja hemestra och svemestra lite mer.

Det finns så otroligt vackra platser så nära! Inte fjäll beroende på var i landet man bor förstås men säkert annat vackert som havet för er som har turen att bo så. Själva kommer vi dock från Dalarna så Idre ligger relativt nära. Jag och sonen fastnade direkt för Städjans spetsiga form när sambon visade oss bilder. Som en vulkan och lika snyggt och coolt som berg jag har sett på mycket mer avlägsna platser.

Sonen första kvällen med vår tältplats med Städjan i bakgrunden. Jacka från klädbytardag.

Sova i tält vid en fjällsjö.

Vi tog bilen- ja jag vet inte det bästa miljömässigt men enklast med mycket packning på grund av tält. Vi såg en buss som gick upp dit också så det går att åka kollektivt men det blir ju krångligare att ta sig upp på själva fjället då. Vi fokuserade istället vår vandring till att bestiga Städjan en dag. Och någon annan topp dagen efter om inte mamman fått köttiga skavsår och hellre ville sitta vid en sjö.

Vi slog upp tältet i naturen bredvid en liten sjö. Eller tjärn kanske det kallas. Eller mindre än så kanske. Viktigt är att inte tälta var som helst för det finns anvisade platser kring tex Burusjön där man inte får campa. Sjukt fint iallafall med städjan i fjärran och några grågröna buskar kring vattnet bredvid tältet. Förde tankarna till Island, Skottland och Irland (trots att jag inte varit där).

Vår vackra tältplats. Mer info om tältet vi delar med sambons brors familj finns här. Vårat är dock en äldre variant och för fyra personer vilket känns lagom trots att vi bara är två vuxna och ett barn.

Fjällsjö tjärn vid Nipefjäll Städjan Idre tälta tältning hemester svemester.

Den lilla "sjön" bredvid. Inte för bad men en liten bäck gav vatten till disk och tandborstning.

Bestiga berg med vacker utsikt.

Vi kom upp på kvällen så dag ett satte vi bara upp tält och promenerade runt lite alldeles i närheten. Dag två tog vi bilen till Städjan och besteg berget tillsammans med många andra. Jag tillhör dem som föredrar att vara ensam (med min familj) i naturen. Lugnare och vackrare så. Känner du lika så bör du inte välja mitten av Juli för ditt besök. Eller om vi hade speciellt otur. Det var ju inte så att det verkligen störde men det hade absolut varit mer magiskt att bestiga berget ensamma.

En 6 km vandring tur och retur fungerade fint med en snart 7 åring. Det var lite jobbigt för både honom och mig på vägen upp. På vägen ner skuttade han dock i förväg helt glömsk av det jobbiga medan jag haltade efter. Rädd för att gå nerför när det är väldigt brant plus med väldigt obekväma skavsår. Vi såg flera andra barnfamiljer även med yngre barn så vandringen är brant men fullt görbar för barn och otränade mammor.

Vandring bestiga städjan med barn Nipefjället naturreservat berg skog hemester svemester.
Vandring bestiga städjan familj med barn Nipefjället naturreservat berg skog hemester svemester nästan på toppen.
Vandring bestiga städjan familj med barn Nipefjället naturreservat berg skog hemester svemester stenröse nästan på toppen.
Vandring bestiga Städjan familj med barn Nipefjället Dalarna naturreservat skog hemester svemester utsikt över blånande berg från toppen.
Vandring bestiga Städjan familj med barn Nipefjället Dalarna naturreservat skog hemester svemester på väg ner från toppen med milsvid utsikt.

Gratis semester förutom bensin

Vill du som oss semestra i Sverige på grund av att du har valt flygfritt så är detta verkligen ett semestertips. Också för dig som vill spara inte bara på miljön utan också ekonomin. Att bestiga berg och tälta i naturen är gratis. Vi betalade inget förutom bensin. Och pizza på kvällen efter bergsäventyret.

Såklart kostar det om man behöver köpa utrustning. Ett bra tält är att rekommendera. Även liggunderlag och sovsäckar av bra kvalitet. Vi hade väldigt varierat och den som sov på det sämre liggunderlaget i den sämre sovsäcken frös. Sambon har investerat i dyra varianter se här liggunderlag och sovsäck och uppblåsbar kudde som jag faktiskt i det här fallet kommer falla till föga och göra också.

Kanske behöver man dock inte det. Det finns kanske någon att låna utrustning av. Jag vet att det på vissa orter går att hyra/låna även om man inte råkar känna någon. Eller kanske kan man göra som oss och köpa tältet tillsammans med en annan familj. Det är ju ytterst sällan man bestämmer sig för att tälta just samma dagar. Länk till vårt superbra tält här. Dock har vi en äldre variant och sambon passade på att köpa det när de bytte modell till denna. På väldigt mycket rabatt. Också ett tips.

Hoppas att du blev motiverad till att besöka Nipefjäll och Idre eller göra en vandring någonstans i din närhet. Sverige är fantastiskt vackert om man bara ger sig tid att se efter. Och det kommer vi fortsätta att göra nu.

Fler bilder nedan.

Funkade bra att ha med hemgjord rabarbersylt till frukostgröten.

Vandring bestiga Städjan familj med barn tälta sova i tält mata myggorna utanför myggnät vid Nipefjället Dalarna naturreservat skog hemester svemester klimatsmart hållbart.

Sonen matar myggorna.

Jag fotade inte vår utrustning så mycket men här gör sonen kullerbyttor på liggunderlagen. Sambons bra till höger- mitt loppisfyndade mycket sämre till vänster. Sonens tror vi att vi hittade bland lämnade saker efter någon Peace and Love festival för länge sedan. Sambon har också en fult röd men sjukt bekväm uppblåsbar kudde.

Vandring bestiga Städjan familj med barn tälta sova i tält med mössa på vid Nipefjället Dalarna naturreservat skog hemester svemester klimatsmart hållbart.

Sambon rekommenderade att sova med mössa på. Behövdes trots sommar.

Vandring bestiga Städjan familj med barn tälta vid Nipefjället Dalarna naturreservat skog hemester svemester pengar eller pyssel poserar vid fjällsjö tjärn.

Och jo jag var med jag också även om jag som vanligt mest stod bakom kameran hela tiden.

Gillar

Kommentarer