http://hotchilly.se 

  Krämig linssoppa med asiatiska smaker. Enkel, lättlagad & gott!




Ingredienser för 4 portioner

• 1 burk kokosmjölk ( 400 ml)
• 1 burk krossade tomater ( 390 g)
• 1 gul lök
• 2 vitlöksklyftor
• 6 dl vatten
• 1 msk tomatpuré Burcu 
• 2 st grönsaksbuljong
• 2,5 dl röda linser
• 1 tsk riven ingefära
• 1/2 färskpressad limejuice
• 1 nypa salt
• 2 krm svartpeppar
• 1/2 dl olivolja
• Hackad persilja
• 1-2 msk röd currypasta (beroende på hur stark du vill ha soppan)


Topping:
• Pumpakärnor
• Persilja

STEG 1.
Blötlägga linser i kallt vatten.
STEG 2.
Hacka löken, vitlök och fräs i olivolja i en kastrull.
Häll kokosmjölk, krossade tomater, tomatpuré, vatten, grönsaksbuljong och linser i en kastrullen. Låt koka upp, sedan sänker du värme och låt koka på svag värme i ca 10 minuter.
STEG 3.
Tillsätt limejuice, ingefära, och persiljan. Mixa slätt med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
Toppa soppan med rostade pumpakärnor och persilja.

  • 2 039 visningar

Gillar

Kommentarer


Dem här bullarna är helt vansinnigt goda. Jag älskar den karamell smaken och valnötsfyllning. Bullar bakar du i en långpanna.






Ca 20 bullar

Du behöver:
1 msk kardemumma
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
50 g färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
Nypa salt
175g rumstempererad smör
1 st ägg
11-12 dl vetemjöl special

Fyllning
1 dl grov hakade valnötter
150g rumstempererad smör
1 dl farinsocker
1 msk malen kanel
smör till formen
ägg till pensling
pekannötter att strö på


Kolasås:
2 dl strösocker
1/3 dl vatten
Nypa salt
1 dl vispgrädde
30 g smör



Gör så här:
1. Värm mjölk och grädde tills den är fingerljummet, blanda i kardemumma.

2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med vätskan, strösocker, salt, smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta till en smidig, fin deg.

3. Låt jäsa degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, i 40-50 minuter.

4. Haka nötter och blanda dem med smör, farinsocker, kanel och till en mjuk röra.

5. Lägg upp degen på ett mjölat bakbord, kavla ut den tunt och stryk på fyllningen. Rulla ihop den till en rulle.
Skär rullen i 2 cm breda skivor. Det ska bli ca 20 bullar.

6. Smörj en plåt 42x31 med höga kanter och lägg i bullarna. Lått jäsa under bakduk till dubbel storlek, i 45-50 min. Under tiden kan du koka kolasåsen.


Kolasås
7. Blanda vatten socker i en kastrull. Koka upp under omrörning. Koka sedan på ganska hög värme tills såsen tjocknat och fått fin ljusbrun färg ca 10 minuter, ta kastrullen från värme och rör i smöret och vispgrädde, blanda om till en slätt kola. Häll sedan i ett skål och lått kallna i rumstemperatur.

8. Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter.
Låt bullar svalna på plåten helt innan du lägger kolasåsen på.

Ringla kola över bullarna och strö på dem grov hakade pekannötter.

Gillar

Kommentarer

Dulce de leche cheesecake.
Den här cheesecake har jag testat mig fram några gånger innan jag blev helt nöjd och fick den resultaten jag var ute efter. Jag säger bara WOW! Den smaka helt magiskt gott, med en slät krämig fyllning, krispiga botten som doftar underbart av lätt bränd farinsocker. Älskar du caramel då en denna cheesecake ett måste att testa.

VIKTIGT- att alla ingredienser ska vara rumstempererat.

8-10 bitar

Du behöver:
* 13 st digstivkex
* 0,5 dl farinsocker
* 75 g smör

* 2 st ägg + 1 äggula
* 0,5 strösockret
* Nypa salt
* 1,5 msk maizena
* 300 g Philadelphiaost
* 1 tsk vaniljextrakt eller 2 tsk vaniljsocker
* 1 dl dolce de leche ( karamelliserad mjölk )

Garnering
Ca 1 dl hakade valmötet
1 dl dolce de leche ( karamelliserad mjölk )


Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
Kläd en springform ca 22 cm i diameter med bakplåtspapper under och sidor av formen.

2. Krossa eller mixa kexen fint. Smält smöret och rör i smulorna tillsammans med farinsocker.
3. Tryck sedan ut smulorna i formen även lägst upp kanter ungefär till helfen. Grädda i mitten av ugnen ca 8-10 min.

Fyllning-
4. Vispa färskost med sockret, vaniljsocker. Tillsätt ett ägg i tagen och vispa med elvisp på låg hastighet ( för att inte släppa mycket luft in i smeten, då finns det risk att den spricker). Tillsätt maizena och och försätt att vispa. Tillsätt dolce de leche och vispa tills allt går ihop.
5. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 min.
6. När cheesecake har ca 5 minuten kvar av gräddnings tiden ta ut bre på dolce de leche och dem hakade valnötter och grädda ytterligare 5 minuter.
Låt svalna i rumstemperatur. Sedan förvara i kylskåpet.


Gillar

Kommentarer