Granolamusslor med vispgrädde och röda bär

Innehåller affiliate-länkarVeg Food & Vegan Desserts, Desserts, Cookies, Cakes, Bars & Pies

instagram 100kitchenstories


Vet ni vad mandelmusslor är? Det är en typisk svensk traditionell efterrätt som serveras på de flesta traditionella cafeérna och konditorierna. Jag minns när min mamma gjorde sådana när jag var liten, och jag älskade de totalt. Jag kunde äta säkert minst 3 stycken på en och samma gång - vilket ansågs var agnaska mycket för en liten tjej!

Det var några år sedan som jag testade på att göra en mer frukostvariant av dessa - och det blev granolamusslor. Jag serverade dessa faktiskt på ett frukostevent för just @Nouw och jag minns hur uppskattade de var av tjejerna. De är otroligt festliga och smakar efterrätt, så de behöver alltså inte serveras till endast frukost (eller brunch). Oavsett så rekommenderar jag att du testar dessa då de är otroligt goda! PS. de är dessutom veganska, glutenfria och fria från vitt raffinerat socker. ds.







Jag använde mig av Aito's vispgrädde. Den ha inte så mycket smak men dess konstens är utan tvekan bäst. Visste du dock att om du vispar vispgrädde (oavsett om det är vegansk eller vanlig) med lite bakpulver så "hjälper" du till i vispprocessen och grädden blir mer fluffig. Därför la jag inte bara till lite bakpulver vid vispningen, utan även lite vanilj för smakens skull. Tips!

Jag har pudrat på ett rosa drakfruktpulver. Det är väldigt festligt, men inget krav. Även lila acai är fint att pudra på. Om du vill köpa sådan så kan du klicka på adlink i fotot ovan.





√ Fria från gluten, laktos, raffinerat socker, nötter och mejeriprodukter.


Recept

Granolamusslor

ca 20 st


5 dl glutenfria havregryn / 5 dl gluten free oats

2,5 dl kokosflingor / 2,5 dl coconut flakes

6 msk linfrö / 6 tbsp linseeds

en nypa salt / a pinch of salt

90 gram vegansk smör eller kokosolja / 90 g vegan butter or coconut oil

2 msk steviaströ eller kokossocker / 2 tbsp stevia or coconut sugar

1 tsk kanel / 1 tsp cinnamon

½ tsk kardemumma / 1/2 tsp cardamom

8 msk agavesirap eller honung / 8 tbsp agave syrup or honey

Någon droppe bittermandel arom (kan uteslutas men mycket godare med!) / few drops bitter almond aroma



Sätt ugnen på 175 grader och lägg dina mandelmusslor-formar på en plåt.

Blanda havregryn, kokosflingor, linfrö och salt i en bunke.

Smält fettet i en kastrull. Tag av den från värmen och tillsätt kryddor, sirap och bittermandel. Blanda om ordentligt med en handvisp så att fettet och de nyss-tillsatta ingredienserna "blir ett".

Häll i "vätskeblandningen" i bunken. Arbeta om alla ingredienser noga så att alla torra ingredienser får smak och klibbigheten av vätskeblandningen. Mixa därefter denna blandning med en stavmixer. Gör inte allt till en hel pure; det är mer nice om du har lite frön kvar.

Blöt ner dina fingrar i lite vatten och tryck ut lite av den klibbiga grynblandningen i musselformarna. Försök att få de så tunna och jämna som möjligt.

Lägg in musselformarna i ugnen för ca 7 min tills de fått färg men var försiktig så att de inte bränns vid.

Låt de svalna i formarna innan du lägger de på en plåt.

Servera med vegansk grädde, valfria bär och gärna lite pudrat drakfruktspulver för en schysst rosa touch.






// Heat oven to 175 degrees and place your tins on a baking sheet.

Stir oats, coconut flakes, linseeda and salt together in a bowl.

Melt your fat in a small sauce pan. Remove from heat and add syrup, seasoning and bitter almond. Stir thoroughly with a hand whisk so that it becomes "one".

Pour this mixture in to the bowl. Mix all ingredients together so that the dry ingredients get flavored and the stickiness from the liquid. Mix thereafter your mixture with a stick blender.

Stick your fingers into a little bit of water and press out the sticky dough into your tines. Try to get them as thin as possible.

Place these tins into the oen for approx 7' until they have color but be careful they don't get burned.

Let them cool.

Serve with vegan whip cream, optional berries and preferably with some powdered dragonfruit powder for a nice pink touch. //








Did you make this recipe?

Tag @100kitchenstories on instagram and hashtag it with #100kitchenstories so I can see it!






#bestofnouw

_______________________________________________________________________________________






Follow 100kitchenstories.se on bloglovin and instagram .

For my international readers. There is a google translator to the left, at the bottom of the menu.


Gillar

Kommentarer

sweetwords
sweetwords,
Ojj så goda de ser ut, nom nom, och snyggga fotonnouw.com/sweetwords
beccyy
beccyy,
Detta måste jag verkligen testa! 😍nouw.com/beccyy
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229